Αρχαία Ολυμπία

Αρχαία ήλιδα
Αρχαία Ήλιδα
27 Νοεμβρίου, 2015
loutra killinis
Λουτρά Κυλλήνης
27 Νοεμβρίου, 2015
Ancient Olympia

Ancient Olympia

Σε ένα πανέμορφο τοπίο, στην κοιλάδα ανάμεσα στον Κρόνιο λόφο και στη συμβολή των ποταμών Αλφειού και Κλάδεου, βρίσκεται ο ιερός χώρος της Ολυμπίας, ένας από τους σημαντικότερους και γνωστότερους σόλο τον κόσμο αρχαιολογικούς τόπους της Ελλάδας. Επειδή πολλά από τα αρχαία κτίρια της Ολυμπίας είναι σήμερα ερειπωμένα, είναι καλύτερα να ακολουθήσει κανείς ξεναγό. Το Γυμνάσιο: Κτίριο του 2ου αι. πΧ, δίπλα στο ποταμό Κλάδεο. Στον υπαίθριο χώρο του γυμνάζονταν οι αθλητές δρόμου και πεντάθλου.Όταν ήταν άσχημες οι καιρικές συνθήκες, κατέφευγαν στις στοές του. Είχε ορθογώνιο σχήμα και στοές με κίονες δωρικού ρυθμού.

Η Παλαίστρα: Τετράγωνο κτίριο του 3ου αι. πΧ. Η αυλή περιβαλλόταν από κίονες δωρικού ρυθμού. Μετά τις στοές υπήρχαν δωμάτια, όπως το Ελαιοθέσιο, όπου αλείφονταν οι αθλητές με λάδι, το Κονιστήριο, όπου σκονίζονταν με σκόνη ή άμμο και το Εφηβείο, όπου διδάσκονταν από τους γυμναστές τους. Στη ΒΑ γωνία υπήρχε δεξαμενή για λουτρό, βάθους 1,40μ.
      Το εργαστήριο του Φειδία (Βυζαντινή Εκκλησία): Η παλαιοχριστιανική τρίκλιτη βασιλική εκκλησία του 5ου μ.Χ. αιώνα, χτίστηκε πάνω στα θεμέλια του εργαστηρίου του Φειδία. Κατά τη διάρκεια ανασκαφών ανακαλύφθηκαν οι μήτρες (πήλινα μοντέλα) που χρησιμοποιήθηκαν για το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία.
      Το Λεωνιδαίο: Ο ξενώνας του ιερού. Χτίστηκε το 330πΧ,με δαπάνες του Λεωνίδα του Νάξιου. Το Βουλευτήριο: εδώ συνεδρίαζε η Ολυμπιακή Βουλή και φυλάσσονταν τα επίσημα έγγραφα. Εδώ βρισκόταν και ο βωμός του Όρκιου Δία, με τους κεραυνούς στα χέρια, στον οποίο οι αθλητές και οι γυμναστές μετά τη θυσία του κάπρου έδιναν τον καθιερωμένο πριν από την έναρξη των αγώνων όρκο.
     Το στάδιο: εδώ τελούνταν οι γυμνικοί αγώνες. Οι αθλητές και οι ελλανοδίκες έμπαιναν από την καμαροσκέπαστη κρύπτη, που ήταν η επίσημη είσοδος του σταδίου.
     Η εξέδρα Ηρώδου του Αττικού: Το υδραγωγείο του ιερού. Χτίστηκε το 160πΧ με δαπάνες του Ηρώδου Αττικού. Γύρω του υπήρχαν διάφορα αγάλματα Ρωμαίων και στο κέντρο ένα άγαλμα ταύρου.
     Το Ηραίον: Ένας από τους αρχαιότερους ναούς της Ελλάδας. Στο σηκό του ναού βρέθηκε το άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας. Σώζεται επίσης η πέτρινη κεφαλή του λατρευτικού αγάλματος της Ήρας.
     Ο ναός του Δία: Στο βάθος του σηκού υπήρχε το τεράστιο , αριστουργηματικό χρυσελεφάντινο άγλμα του Δία στο θρόνο του, το μεγάλο έργο του Φειδία, που θεωρήθηκε το πρώτο από τα επτά θαύματα του κόσμου.