Δρυόδασος Φολόης

nisaki kaukalida
Νησάκι Καυκαλίδα
27 Νοεμβρίου, 2015
katarraktes nedas
Οι καταρράκτες της Νέδα
27 Νοεμβρίου, 2015
druodasos folois

druodasos folois

Το δάσος της Φολόης πήρε το όνομά του από την μυθολογία και τον βασιλιά των Κενταύρων Φόλο, φίλο του Ηρακλή. Το δάσος βρίσκεται στην ορεινή Ηλεία, στο οροπέδιο της Φολόης στους νότιους πρόποδες του όρους Ερύμανθος και αποτελείται από σπερμοφυείς πλατύφυλλες βελανιδιές (Δρυς), κάτω από αυτές ευδοκιμούν κυρίως φτέρες και ασφόδελοι.

Αποτελεί δε το φυσικό σύνορο μεταξύ Ηλείας και Αρκαδίας και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα NATURA 2000. Εκεί μπορούμε να φτάσουμε από την Πάτρα μέσω του χωριού Πανόπουλο και Κούμανης ή από τον Πύργο περνώντας από την Αρχαία Ολυμπία και το χωριό Λάλας. Η έκτασή του ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες στρέμματα και ανήκει στο Ελληνικό δημόσιο. Το κυνήγι επιτρέπεται από 20 Αυγούστου έως τα τέλη Φεβρουαρίου ύστερα από απόφαση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, η οποία καθορίζει τα είδη ζώων που επιτρέπεται το κυνήγι τους. Οι μύθοι και οι θρύλοι ζωντανεύουν σε αυτό το τεράστιο μυθικό δάσος.Ο μύθος λέει ότι σε αυτό το σημείο ο Ηρακλής έριξε το δίχτυ για να πιάσει τον Ερυμάνθιο Κάπρο.
Το δάσος είναι άνυδρο και ξηρό το καλοκαίρι, η υγρασία διατηρείται στο έδαφος λόγω της πυκνότητας των Βελανιδιών που δεν επιτρέπουν στον ήλιο να περάσει. Δασικοί δρόμοι διασχίζουν το δάσος που επιτρέπουν στους επισκέπτες του να το θαυμάσουν και να κάνουν πεζοπορία ή ποδήλατο ακόμα και ιππασία.

Πηγή: hellastime.gr